Európa 5 legjobb rockfesztiválja

 

Európa is bővelkedik a fesztiválokban, nem is kell messzire mennünk, hiszen Magyarországon is többféléből válogathatunk. Most azonban 5 olyan európai fesztivált mutatunk be, melyek a rockzene kedvelőinek lesznek szimpatikusak.

 

Brutal Assault (Jaromer, Csehország)

Több mint 20 éve indult útjára Csehország legzúzósabb fesztiválja, a Brutal Assault. Kezdetben csak  hazai zenekarok léptek fel és egy napnál tovább nem is tartott a rendezvény. 2006-tól viszont már nemzetközileg is elismert és a hazai sztárok mellett már külföldi zenekarok is folyamatos fellépői.

 

 

Eleinte nem a mai helyén tarották meg, manapság azonban a Jaromer város melletti Josefov erdőben bulizhatnak a résztvevők. Az itt található 18. századi erőd és a klasszicista kisváros kiváló stílusalap a fesztivál megszervezéséhez. Budapesttől autóval mindössze 8 óra alatt megközelíthető.

 

Bang Your Head (Balingen, Németország)

Természetesen Németország sem maradhat ki a sorból, hiszen itt is tartanak rockfesztivált. A leghíresebb a Bang Your Head Fesztivál, amit évről évre Stuttgart vonzáskörzetében rendeznek meg. Július közepén a vérbeli rockerek tehát itt tombolhatják ki magukból a rengeteg energiát, melletük pedig az undergrund irányzatok kedvelői is jól érezhetik magukat.

 

 

 

Roadburn Festival (Tilburg, Hollandia)

A hollandiai fesztivál nem egy átlagos esemény, hiszen nem nyáron, hanem áprilisban szokták megrendezni. Ennek is köszönhető, hogy a rockfesztivál fedett helyen található. Ettől függetlenül persze az igazi fesztiválhangulat garantált. 

 

 

Az underground műfaj kedvelői igazán jól érezhetik itt magukat, mert minden évben a legjobb fellépők szórakoztatják a nagyszámú közönséget.

 

 

Download Festival (Donington Park, Anglia)

A fesztivál bérleti ára elsőre talán soknak tűnhet, megéri azonban ellátogatni ide, hiszen olyan előadókkal találkozhat az ember, akiknek a koncertjeire egyébként csak nehezen tudna eljutni (vagy egyáltalán nem). Olyan nevekkel találkozhatunk itt ugyanis, mint a Guns n' Roses, az Avenged Sevenfold és Ozzy Osbourne.

 

 

A tömeg minden évben hatalmas, de a látvány és a hangulat nem mindennapi. A fesztivál helyszíne miatt a nyári megrendezés ellenére is számíthatunk esőre, de aki már fesztiválozott, az tudja, hogy ez csak méginkább feldobja a hangulatot.
A szervezés kiemelkedő eleme a fizetős kártyarendszerük: egy plasztik kártya van minden belépő karszalagba építve, mely fizetőeszközként szolgál a fesztivál területén. Ez mindenképp előnyös, hiszen ezt nehéz elhagyni, ráadásul keresgélni sem kell a kasszáknál történő fizetéskor. Ráadásul akár már otthonról, online is feltölthető bármekkora pénzösszeg a kis kártyára. 

 

Tuska Open Air Metal Festival (Helsinki, Finnország)

Finnország legnagyobb metal fesztiválja ez, melyet 1998 óta rendeznek meg Helsinkiben. A Tuska egy különleges fesztivál, hiszen a helyszín egy aszfaltozott terület, melyet minden este 10 óra körül bezárnak, így a buli a közeli clubokban folytatódhat a buli. Ezekre a bulikra a fesztiváljegyen kívül kell fizetni.

 

 

Abszolút pozitívuma viszont a fesztiválnak, hogy a 2 nagyszínpadon felváltva következnek a koncertek, ezek között pedig minimális a távolság, így könnyű az átjárás. Persze az időjárás sem teszi egy meleg, nyári fesztivállá, így érdemes esőkabáttal és meleg ruhával készülni, így azonban garantáltan élvezhető lesz a metálfeszt.