Tiszavirágzás – Kiváló program júniusra

Ha hiányzik a hazai utazási bakancs listájáról a Tiszavirágzás, akkor a cikk elolvasása után valószínűséggel rá kerül.
Tiszavirágzás Szolnokon

Érdemes képbe kerülni a Tisza virágzásával, mert nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy Európában szinte csak itt virágzik a folyó. (A virágzást érdemes idézőjelbe tenni, mivel nem növény virágzásáról van szó, hanem a kérészek párzásáról.)

A jelenség teljesen egyedülálló, máshol még nem lehet ennyire jól megfigyelni. A megnézéshez nem szükséges repülőjegyet váltani a világ másik végére és nem kell évekig spórolni az utazásra sem. A teendő vele kapcsolatban mindössze annyi, hogy begyűjti az információkat a folyó virágzásáról, és neki indul.

Az első támpontot az adja, hogy a Tisza virágzása több időpontban zajlik. A folyó felső szakaszán, tehát Tiszabecstől Dombrádig, június utolsó hetében történik. A középső részen - ez a Dombrádtól Kisköréig terjedő 120 kilométeres részt jelenti - június második hetében zajlik. Június elején pedig a Tisza alsó szakaszán látható, ezt a részt Kiskörétől számoljuk, egészen a déli határig. A kérészek rendkívül rövid élete nem csak az átlagembert, hanem sok művészt is megihletett. Erre jó példa a szolnoki Tiszai hajósok terén látható műalkotás.

A hungarikummá nyilvánított természeti jelenséget érdemes megbecsülni, pontosabban nagyon megbecsülni. Nem csak azért, mert nálunk látható szinte egész Európában. Hanem azért is, mert a kérészeknek párzása jó fokmérője a folyók tisztaságának és a környezetvédelemnek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a 2000-ben történt cián szennyezést túlélte a Tisza. Idevágó adat, ami mutatja a Tiszának a ”mázli faktorát”, hogy a Loire-ból 1922-ben pusztultak ki a kérészek, a Rajnából 1957-ben, a Dunán pedig 1974-től nem látni Duna virágzást. A környezetvédelmi szakemberek munkájának és a hazai kérészek exportjának köszönhetően, a Lippe és az Odera folyókban is megjelent a kérész. A szakemberek fáradozásának köszönhetően, a Dunán is kezdenek teret nyerni a három év alatt kifejlődő rovarok.

Az Alföldön - kis túlzással - külön üzletág épült a Tisza virágzására, ennek egyik központja Szolnok, ahol már kamaszkorba lépett a Tiszavirág Fesztivál, amelyet a virágzás idején tartanak.

A másik helyszín, ahol igen sok a látnivaló, az a Tisza tó és környéke. A külföldiek által is felkapott nyaralóhelyen is látható a kérészek rövid élete, a leglátványosabb talán Dinnyehát községnél a virágzás.

Benedek Attila

Fotó: a szerző

Kapcsolódó cikkek

Nagyszerű angol nyelvű programok Budapesten

Nagyszerű angol nyelvű programok Budapesten

Szívesen gyakorolnád az angolt a nyelviskolán kívül is? Nagyszerű budapesti programokat ajánlunk, ahol új ismeretségek köttetnek, s lehetőség van a fejlődésre.

Glastonbury fesztivál

Glastonbury fesztivál

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a feszitválok a világ minden táján. Az egyik legismertebb az angliai Glastonbury fesztivál.

Torockó - ahol az idő megállt – egy varázslatos székely falu Erdélyben

Torockó - ahol az idő megállt – egy varázslatos székely falu Erdélyben

Torockó, egy kis falu a Fehér megyei Torockói-medencében Erdélyben, egy olyan hely, ami megőrizte hagyományos székely jellegét.